Tarikh Semakan Keputusan UPSR, PASR, PT3, SPM, SPMU, STAM, STPM serta Semakan SBP, MRSM, T6, Matrik dll

Pendidikan Seni Visual – Seni Halus Kertas 2 SPM 2013 LPKPM

Posted on: August 18th, 2014 by admin

Pendidikan Pendidikan Seni Visual – Seni Halus Kertas 2. (Fine Art paper 2 – Visual Art Education, SPM year 2013. Board of Examination, MOE Malaysia)

Jawab satu  soalan sahaja.
1      Beberapa orang  kanak-kanak  kelihatan sedang  bermain dengan riang  di  sebuah taman  permainan. Lukiskan situasi  tersebut  dari jarak dekat dengan  memberi  penekanan kepada bentuk, ruang dan aksi.
2         Seekor labah-labah yang   besar telah   berjaya  memerangkap dua  ekor   tebuan di dalam  sarangnya. Lukiskan situasi tersebut dari jarak dekat dengan  memberi  penekanan kepada  bentuk, jalinan dan aksi.
3      Anda  telah sesat di dalam  sebuah  gua yang gelap.  Anda  mencari  jalan  keluar  dengan berbantukan lampu suluh  dan terjumpa  beberapa  bentuk rangka man usia yang lengkap dengan  pedang, perisai  dan  pakaian perang  zaman  purba.  Kelihatan sebuah  kotak usang yang   berisi  dengan barang-barang  purba yang   berharga di  sisi   rangka manusia  tersebut. Gambarkan situasi tersebut dengan  memberi  penekanan kepada pencahayaan, bentuk dan jalinan.
4      Sekawan ayam  hutan  sedang mencari  makanan di pinggir sebuah  hutan.   Kelihatan seorang pemburu  sedang  memerhatikan gelagat ayam hutan terse but dari celah-celah rimbunan daun. Lukiskan situasi tersebut dengan memberi penekanan kepada ruang, jalinan dan  bentuk.
5      Anda melihat pemandangan alam semula jadi yang begitu indah ketika menuruni tangga di dalam  sebuah  taman  rekreasi. Lukiskan situasi  tersebut dengan memberi penekanan kepada perspektif, warna  dan jalinan.
6      Sebuah basikal disandarkan  di  tepi  pagar   sebuah rumah. Terdapat  se bij i  bola dan  sepasang stokin di dalam bakul basikal serta sepasang kasut bola  digantung pada  hendal  basikal. Lukis  situasi  tersebut dari  jarak  dekat  dengan  memberi penekanan kepada bentuk, ruang  dan jalinan.

 Download  Question   
.
Tags:

Comments are closed.